Nicorette Freshmint gum 4 mg gyógyszeres rágógumi 105x

Ár: 6.629 Ft

Egységár: 63 Ft / db

Gyógyszer
Mennyiség db.

Tárolási körülmény: Szobahőmérsékleten tartandó

Besorolás: VN

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Nicorette Freshmint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi

Nicorette Freshmint gum 4 mg gyógyszeres rágógumi

nikotin

 

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz!

 

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

-          Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

-          További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez!

-          Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.      Milyen típusú gyógyszer a Nicorette és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.      Tudnivalók a Nicorette alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Nicorette-t

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Nicorette-t tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NICORETTE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Dohányzásról való leszokást elősegítő készítmény.

Csökkenti a dohányzásról azonnal leszokni kívánók elvonási tüneteit. A Nicorette rágógumi segítségével megakadályozható, de legalább mérsékelhető az elvonási tünet úgy, hogy átmeneti ideig a nikotint kis mennyiségben pótolja.Rágás közben a nikotin lassan felszabadul a rágógumiból és a szájnyálkahártyán keresztül felszívódik a vérbe. A cigarettával szemben a Nicorette rágógumi nem tartalmaz mérgező kátrányt vagy szénmonoxidot.

 

A Nicorette nem kizárólag a dohányzás azonnali abbahagyására javasolt,azaz nem csupán a dohányzás teljes elhagyása lehet a cél, hanem a dohányzásátmeneti felfüggesztésének vagy a dohányzás csökkentésének elősegítése is,azokban a dohányosokban, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni. Egyéb módszerek egyidejű alkalmazása megkönnyíti a cigaretta elhagyását, de a leszokás sikeréhez elsősorban az Ön akaratereje szükséges.

 

A betegtájékoztató tartalma csak a Nicorette fresh mint gum 2 mg és 4 mg gyógyszeres rágógumikra vonatkozik. Ha Nicorette classic gum 2 mg és mint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi készítményekről vagy a Nicorette patch 5 mg/16 óra, 10 mg/16 óra, 15 mg/16 óra transzdermális tapaszokról szeretne többet megtudni, akkor azon készítmények betegtájékoztatóit olvassa el.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A NICORETTE ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza a Nicorette-t:

-          ha túlérzékeny a nikotinra vagy a készítmény bármely segédanyagára,

-          ha 3 hónapon belül szívinfarktusa vagy agyi érbetegsége, stroke-ja volt,

-          szívritmuszavar, ill. koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom esetén,

-          ha Ön 14 éven aluli.

-          Nem-dohányzók a rágógumit nem rághatják.

A Nicorette  fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Kérje ki orvosa véleményét:

-          súlyos máj, vese, szív- ésérrendszeri betegség, kezeletlen magasvérnyomás, pajzsmirigy vagy mellékvesevelő-túltengés,cukorbetegség, fekélybetegség esetén. Figyelembe kell venni, hogy a Nicorette rágógumi alkalmazása kevésbé káros, mint a dohányzás folytatása.

-          Ha Ön 14-18 év közötti serdülő és szeretné alkalmazni a készítményt.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Nicorette  egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ne egyen vagy igyon, ha a rágógumi a szájában van.Üdítő pl. koffein, dzsúsz, ásványvíz csökkenthetik a nikotin felszívódását a szájüregből, ezért a rágógumi alkalmazása előtti 15 percben fogyasztásuk kerülendő.

 

Terhesség és szoptatás

A dohányzás magzatkárosító hatású, ezért ha Ön terhes,a dohányzás elhagyása nikotin -pótló kezelés nélkül javasolt. Ha nem tud leszokni, a dohányzás folytatása azonban nagyobb kockázatot jelent a magzatra,mint ha a nikotin készítmények egyikét alkalmazná a dohányzásról való leszokási program keretében. Forduljon tanácsért orvosához a Nicorette rágógumi alkalmazásával kapcsolatban!

 

A nikotinátjut az anyatejbe, ezért szoptatás közben a Nicorette alkalmazása nem javasolt.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépeküzemeltetéséhez szükséges képességekre

Gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre gyakorolt hatást nem figyeltek meg.

 

 

3.                         HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NICORETTE-T

 

Nagyfokú nikotin függőség esetén, ha a szükséges cigaretta mennyiség több mint 20 szál vagy a 2 mg-os erősséggel történt sikertelen leszokási kísérlet után a kezelést a 4 mg-os erősséggel,kisfokú nikotin függőség esetén (napi cigaretta szükséglet kevesebb, mint 20 szál) a 2 mg-os erősséggel kell kezdeni.

 

Fontos a helyes rágástechnika.

A szájba vett Nicorette rágógumit lassan kezdjük el rágni! Kezdetben 1−1 rágás között tartsunk néhány másodperc szünetet. 8-10 rágás után 1−2 percre a rágógumit a nyelv alatt, vagy máshol a szájüregben kell tartani. 8-10 ismételt rágás után újabb 1−2 perc szünetet kell tartani. A rágást ilyen módon, 30 percig kell folytatni. A túl gyors rágás ingerelheti a torkot, gyomorégést,csuklást okozhat. Amennyiben gyomortáji fájdalom jelentkezik, ez gyomorsav megkötőgyógyszer egyidejű alkalmazásával kivédhető.

 

A nikotin hatása csak pár perc elteltével kezdődik. Nem várható olyan gyors csillapodása a nikotinéhségének,mint azt a dohányzásnál megszokta.

 

Válasszon ki egy előreláthatóan nyugodtabb napot, amikor a dohányzásról való leszokásra felkészült. Előző este még annyit dohányozhat, amennyit általában szokott.Másnap, a rágyújtás helyett kezdjen el rágni egy rágógumit!

 

Akkor kezdjen el rágni egy újabb rágógumit, amikor úgyérzi, hogy most már rá szeretne gyújtani! A napi rágógumi-igény általában 8-10 darab. A napi maximális adag 24 darab.


 

A dohányzás abbahagyása

A kezelés időtartama egyénenként változó. Átlagos esetben a leszokási idő 3 hónap. Ezután a nikotin adagját fokozatosan csökkenteni kell. A kezelést akkor kell megszakítani,amikor az adag eléri a napi 1-2 darab rágógumit. 1 évnél hosszabb kezelés nem javasolt. Bizonyos esetekben ennél hosszabb kezelésre lehet szükség a visszaesés elkerülésének érdekében.

 

A Nicorette rágógumi ízét kezdetben szokatlannak érezheti, de a tapasztalat szerint ezt az ízt néhány napon belül megszokják, meg is szeretik. Ha már teljesen leszokott a cigarettáról, akkor is tartson magánál Nicorette rágógumit. Ha erősen megkívánná a cigarettát, legyen kéznél a segítség − használja a Nicorette rágógumit!

 

A napi cigaretta mennyiség csökkentése

Használja a rágógumit, amikor kényszert érez két dohányzás között, hogy rágyújtson,azért, hogy a dohányzásmentes időszakokat elnyújtsa, és a naponta elszívott cigaretta mennyiséget csökkentse, amennyire csak lehet. Amennyiben 6 hét után a napi cigaretta mennyiség nem csökken, kérjen szaktanácsot.

 

Amintúgy érzi, tegyen leszokási kísérletet a lehető leghamarabb, de legkésőbb a kezelés kezdetétől számított 6 hónapon belül. Amennyiben a megfontolt abbahagyási kísérlet lehetetlen a kezelés kezdetétől számított kilenc hónapon belül, kérjen szaktanácsot.

 

A dohányzás átmeneti felfüggesztése

Használja a rágógumit a dohányzásmentes időközökben, például olyan helyeken, ahol tilos a dohányzás vagy más helyzetekben, amikor a dohányzást kívánja elkerülni, és késztetést érez, hogy rágyújtson.

 

A Nicorette rágógumi a javasolt adagolás szerint alkalmazva a leszokás során segít a súlygyarapodás megfékezésében.

 

Ha az előírtnál több Nicorette-t alkalmazott:

A túladagolás tünetei megegyeznek a heveny nikotin mérgezés tüneteivel, pl.hányinger, fokozott nyálképződés, hasi fájdalom, hasmenés, izzadás, fejfájás,hallászavar, fokozott gyengeségérzés. Nagy adagoknál a tünetek alacsony vérnyomással, gyenge szabálytalan pulzussal, légzési nehézségekkel,kimerültséggel, a keringés összeomlásával és általános görcsökkel társulhatnak.Ha túl sok nikotint rágott ki, vagy gyermek vette be a rágógumit, forduljon azonnal orvoshoz!

A rágógumit lenyelni tilos!

 

A felnőtt dohányosok által tolerált nikotin adagok fiatal gyermekek kezelésekor súlyos tüneteket okozhatnak, melyek végzetesek is lehetnek.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszernek, a Nicorette-nek is lehetnek mellékhatásai.

Ha az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

 

A Nicorette rágógumi az egyéb módon alkalmazott és a szervezetbe vitt nikotin esetén jelentkező mellékhatásokhoz hasonló panaszokat okozhat. A betegek által jelentett mellékhatások általában a terápia kezdete után 3-4 héttel jelentkeznek és főként a rossz rágási technika eredményeként lépnek fel.

 

A rágógumi a fogpótláshoz, hídhoz hozzáragadhat és azt károsíthatja.

 

Nagyon gyakori mellékhatások (ami 10 ember közül legalább 1-nél jelentkezik): fejfájás, fájdalom a szájban, torokban,rágóizom fájdalom, diszkomfort, csuklás, hányinger.

 

Gyakori nemkívánatos hatás (ami 100 emberből legalább 1-nél jelentkezik) a szédülés, hányás.

 

Kevésbé gyakori a szívdobogásérzés,bőrvörösség vagy a csalánkiütés.

 

Nagyon ritkán (legfeljebb 1000 betegből 1-nél) előfordulhat pitvarfibrilláció (igen gyors szívműködés) és allergiás reakció.

 

 

5.       A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSA

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Az eredeti csomagolásban tartandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Nicorette-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Nicorette

 

A készítmény hatóanyaga:

 

Nicorette Freshmint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: 10.0 mg nikotin-rezinát (megfelel 2,0 mg nikotinnak)rágóguminként.

Nicorette Freshmint gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: 20.0 mg nikotin-rezinát (megfelel 4,0 mg nikotinnak)rágóguminként.

 

Egyéb összetevők:

 

Nicorette Freshmint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: könnyű magnézium-oxid, levomentol,aceszulfám-kálium, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes nátrium-karbonát,borsosmentaolaj, xilit, rágógumi alap, talkum.

Bevonat: titán-dioxid (E 171), porlasztva szárított akáciamézga,borsosmentaolaj, xilit, karnaubaviasz.

Nicorette Freshmint gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: kinolin sárga Al lakk (E 104),könnyű magnézium-oxid, levomentol, aceszulfám-kálium, vízmentes nátrium-karbonát, borsosmentaolaj, xilit, rágógumi alap, talkum.

Bevonat: titán-dioxid (E171), porlasztva szárított akáciamézga, borsosmentaolaj,xilit, kinolin sárga Al lakk (E 104), karnaubaviasz.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Nicorette Freshmint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: Négyzet alakú, fehér színű,jellegzetes mentol illatú bevonatos rágógumi.

Nicorette Freshmint gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: Négyzet alakú, krém színű,jellegzetes mentol illatú bevonatos rágógumi.

 

Csomagolás: 15db, 30 db, 45 db ill. 105 db gyógyszeres rágógumi PVC/PVDC//Al buborékfóliában és dobozban.

 

 

 

 

 

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

 

McNeil AB,

Norrbroplatsen 2,Bunkagardsgatan 19,

251 09 Helsingborg,Svédország

 

 

OGYI-T-10 240/01-04  (Nicorette Freshmint gum 2 mg rágógumi)

OGYI-T-10 241/01-04  (Nicorette Freshmint gum 4 mg rágógumi)

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008. április 21.

 

Akciós termékek

Gyógyszer
1.859 Ft 1.519 Ft
Gyógyszer
1.989 Ft 1.649 Ft
Gyógyszer
2.319 Ft 1.879 Ft
2.499 Ft 2.029 Ft
Gyógyszer
2.579 Ft 2.139 Ft
Gyógyszer
2.659 Ft 2.179 Ft